Care-Sheet : Halsbandleguaan (Crotaphytus Collaris)

Verzorgingsstaten van hagedissen
Forumregels
ReptiWiki

Informatie

Care-Sheet : Halsbandleguaan (Crotaphytus Collaris)

Berichtdoor D@@N » 17 sep 2008 17:09

Crotaphytus Collaris,


Wat kenmerken van de halsbandleguaan:

Lengte: 25 tot 35 cm
Uiterlijk : Twee zwarte banden in de nek.
Leeftijd: Maximaal 10 tot 13 jaar
Gedrag: Nieuwsgierig, eigenwijs
Verzorging: Winterslaaphoudend, Veel UV-licht, schuilmogelijkheden.
Voedsel: Insecten, kleine knaagdieren en soms fruit.
Leefgebied : Texas, Mexico, Californie, Kansas, en Collorado.


Leef omstandig heden

De halsband leguaan of ook wel Collared lizard genoemd,is een half woestijn/steppe bewoner.
Deze kleurrijke hagedis komt voor in het zuidelijke gedeelte van Noord Amerika.
Ze leven voornamelijk in rotsgebieden met veel beplanting en schuil mogelijk heden.
De dagtemperaturen liggen daar zomers tot 50°C en in de winter onder de 0°C.
De Halsbandleguaan is een echte zonaanbidder.omdat de winters erg koud zijn houd de halsbandleguaan dus ook een winterslaap.
Deze winterslaap ( zie aparte care sheet ) is essentieel voor het ritme van de Halsbandleguaan en duurt ongeveer 6 a 8 weken. Niet is de winterrust nodig voor het succesvol kweken, ook als er niet met de dieren gekweekt wordt is de winter rust een echte must. Zonder winterrust zullen de dieren steeds slomer worden en slecht gaan eten.
Jonge dieren van 4 a 5 maanden gaan ook al in de winter rust. Dit duurt echter maar 3 weken om de dieren niet teveel te laten vermageren.


Verdraagzaamheid

Mannetjes zijn tijdens het paar seizoen minder makkelijk. Bij de dominante mannen is het aanpassen of wegwezen. Hierbij ontstaan wel eens felle vechtpartijen waarbij ze elkaar gevaarlijk kunnen verwonden. Tevens is het zo dat het nooit mogelijk is om twee mannen bij elkaar in een territorium te houden. Een van de twee zal hier uiteindelijk aan onderdoor gaan.


Voortplanting

De vrouwtjes zullen 4 weken na de winter rust Oranje stippen gaan krijgen. Dit betekend dat ze parings berijd zijn. Nu is het aan de man om de vrouw het hof te maken.
Als dit hem is gelukt zullen er meerdere paringen plaatsvinden. Na een paar weken zal je al zien dat het vrouwtje steeds meer gaat eten en ze dikker gaat worden. Na 6 tot 8 weken zal het vrouwtje de eieren gaan leggen. Zorg er voor dat het vrouwtje twee weken na de paring een bak met vochtig zand ter beschikking heeft, dek deze af met een deksel met een gat waar ze net door heen kan. Ze zal hier vaak in gaan graven en uit eindelijk haar eieren er in afzetten.
Als de eieren gelegd zijn graaf je deze voorzichtig uit en leg je ze in een bakje met vermucelite in een broed stoof. Na ongeveer 60 dagen bij 28°C zullen de eieren uitkomen.


Jonge dieren

De jonge dieren kan je als ze uit het ei zijn gekropen het beste nog 3 uurtjes in het bakje laten zitten. Ten eerste komen ze dan tot rust en ten tweede stimuleren ze de andere eieren uit te komen omdat ze hier tegenaan stoten.
Vervolgens zet je het jong over in een verwarmde bak met een schuil mogelijkheid. Leg een dekseltje van een krekel bakje in het terra met 1 a 2 mm calcium verrijkt water. Dit is zeer belangrijk in de eerste dagen. Leg ook een paar kleine kiezels in het water zodat ze makkelijk uit het dekseltje kunnen komen.
De eerste 3 dagen hoef je ze zeker nog niet te voeren. De 4e dag probeer je voorzichtig of ze een buffalow worm willen eten. Laat ongegeten bufalows NOOIT achter in het terrarium!!!


Hanteren

De natuurlijke vijanden van halsbandjes zijn roof vogels. Benader daar om je dieren nooit van boven, dit zal ze erg schrikachtig maken. Benader de dieren van voren met een vlaken hand. Meestal zitten ze er op voor dat je ze kan pakken. Let echter wel op, met dezelfde snelheid zitten ze ook in je nek.
Als je de dieren een maal vast heb zijn ze een stuk rustiger, maar het zijn echte springers dus let op dat ze niet van een grote hoogte kunnen vallen.
De meeste halsbandjes vinden het lekker als je ze onder hun bekkje wrijft. Als je je dieren regelmatig hanteert tijdens het voeren ed. dan worden ze bijna altijd hand tam. Tevens kan je de dieren dan controleren op eventuele wondjes en parasieten.


Huisvesting

Halsbandleguaantje leven op de steppen en zijn zeer actieve diertjes. Als bodem bedekking gebruiken we Calci-bolletjes. Gebruik in ieder geval geen zand (behalve Calci zand), daardoor kan je halsbandleguaan verstopt raken.
Voor deze dieren geld dat meer ruimte altijd beter is. Omdat halsbandjes veel klimmen en springen is een hoge bak met veel klimmogelijkheden een must. Verder is een bak van 150*50*60 geen overbodige luxe voor een man met 3 vrouwen. Voor een koppel is een bak van 120 voldoende. Zorg ook hier voor voldoende schuilplaatsen en koelere plekken. Tevens is het belangrijk dat de achterwand en de zijwanden bedekt zijn. Dit vermindert de stres bij de halsbandjes.
Halsbandjes houden niet van tocht dus is het af te raden om een dubbel ventilatie rooster te hebben.

Voor de verlichting is het van belang dat er een warmte spot is die veel warmte afgeeft en een die minder warmte geeft. Verder zijn het echte UV-aanbidders dus een goede UV-lamp is ook echt een must.

Zorg ervoor dat grote en zware stenen direct op de bodem liggen. Halsbanden vinden het ook heerlijk om te graven. Als ze het zand eronder vandaan kunnen graven, dan is de kans groot dat ze geplet worden of klem komen te zitten.


Geslachtsonderscheid

Waar vrouwtjes het beste aan te herkennen zijn, zijn de donkere stippen die aan weerszijde onder de cloaca zitten.
Verder hebben mannen onder de cloaca een aantal grotere schubben zitten welke je bij een vrouwtje niet vind.


Tot slot
Kortom het zijn geweldige dieren om te houden en te verzorgen. Ze zorgen voor voldoende activiteit en beweging in de bak en hebben een geweldig karakter.

Deze Caresheet is gemaakt door en eigendom van Squamata-world©
Afbeelding
D@@N
 
Waardering: 0
Heeft bedankt: 0
ID: 115
Berichten: 754
Geregistreerd: 06 sep 2007 22:37
Woonplaats: SweetLakeCity aka Zoetermeer
Land: Nederland

Keer terug naar Hagedissen caresheets

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten



Slangenforum