Pagina 1 van 1

Wat voor lampen kan ik gebruiken?

BerichtGeplaatst: 03 feb 2010 21:48
door daphne
Wat voor lampen kan ik gebruiken?

Het is belangrijk dat je slang er warmpjes bij zit, en dit kan op verschillende manieren gedaan worden.
Er zijn 3 verschillende soorten lampen namelijk:

1) de gloeilamp. Deze heb je in rood voor de warme die zowel overdag als 's nachts kan, dit wordt een infraroodlamp genoemd. Slangen hebben geen last van het rode licht en dus mag hij 's nachts ook branden. De witte gloeilamp is uiteraard alleen voor overdag, en dit heet een reflectorlamp. En de blauwe gloeilamp is voor 's nachts, deze heet een nightglow. De blauwe geeft veel minder warmte af, en dus perfect voor 's nachts als het toch een paar graadjes minder warm moet zijn in het terrarium.
Met deze lampen creeer je een hotspot, ofwel een plekje in het terrarium waar het echt heel warm wordt. De rest van het terrarium krijgt uiteraard ook warmte mee van deze lampen en komt daarmee op een aangename lucht temperatuur voor de dieren. Pas op dat je bij slangen de lamp niet op een steen laat schijnen, dit kan voor nare verbrandingen zorgen.
Deze gloeilampen zijn anders dan het peertje wat je in huis vaak gebruikt, ze stralen 1 kant op, en zorgen dus echt voor een plekje oop de grond waar het warmer is dan de
rest van het terrarium. De wattages die veel gebruikt worden zijn voor de rode lamp 50, 75, en 100 watt. Voor de witte lamp 25 , 50 en 75 watt en voor de nightglow 15, 25 en 50 watt. Hoe groter het terrarium hoe meer lampen je nodig hebt, en hoe hoger het terrarium hoe meer wattage je nodig hebt. Uiteraard zijn er ook lampen met een ander wattage, maar meer dan 100watt is wel erg groot voor een terrarium.

1.jpg
1.jpg (139.67 KiB) 9686 keer bekeken


2) de keramischelamp. Deze lampen zijn perfect voor in een terrarium. Ze gaan heel erg lang mee, soms wel meer dan 5 jaar! Ze verliezen geen energie aan licht, maar geven puur warmte. Deze lampen stralen ook op 1 plek, maar daarnaast geven ze meer warmte af aan hun omgeving dan de gloeilamp. Het is dus een uitermate goede lamp om in 1 keer je hele terra mee te verwarmen. Nadeel van deze lampen is dat je niet kunt zien of ze aan of uit zijn, en je zult dus regelmatig even moeten controleren of hij het nog doet. Ze gaan doorgaans heel erg lang mee, en zijn op die manier goedkoper dan de gloeilampen. Ook qua verbruik zijn ze goedkoper gezien ze geen energie verliezen aan licht.

2.jpg
2.jpg (127.79 KiB) 9686 keer bekeken


3) de UV lamp. Deze lamp is niet nodig voor de meeste slangen, maar hij kan ook geen kwaad. Voor slangen als de Morelia viridis of de Corallus caninus is deze lamp wel degelijk een aanbeveling, maar voor de gut, de regius en de boa hoeft dit niet. Deze lamp zorgt er voor dat de dieren (die dit nodig hebben) hun dagelijkse portie UV krijgen. Normaal krijgen ze dat buiten, maar onze normale lampen geven geen UV stralen, en dus is daar een speciale lamp voor. Sommige reptielen zijn echt afhankelijk van UV stralen en kunnen geen dag zonder.

3.jpg
3.jpg (129.1 KiB) 9686 keer bekeken


Zorg ervoor dat alle lampen een beschermkapje hebben! Slangen kunnen zich gemakkelijk branden aan de lampen.

Dan hebben we nog andere middelen om het terrarium op temperatuur te krijgen, namelijk de warmtemat en de warmtekabel.
De warmtemat is een mat die je onder je terrarium schuift. Deze geeft de juiste temperatuur af en zorgt er voor dat de bodem lekker warm wordt. Het is echter te weinig om alleen een mat te gebruiken, want de temperatuur ven de lucht in je terra blijft dan te laag. Leg de mat nooit direct in je terra neer, maar plaats hem er onder, om zo verbrandingen te voorkomen. Als je een mat gebruikt met een hoog wattage moet je wel opletten dat je glas niet barst. Het beste kun je dan even een kleine ruimte laten tussen de mat en je bodem. Dat kun je doen door een paar latjes te gebruiken, en daar je terra op te laten rusten, terwijl de mat tussen de latjes ligt, en zo dus niet je glas aanraakt.

De warmtekabel is een kabel met een siliconen omhulsel. Deze mag je wel direct in je terrarium leggen, onder de bodembedekking. Let er wel op dat de kabel vast geplakt wordt, zodat je slang er niet onderdoor kan graven. Om te voorkomen dat bij een hoog wattage je glas breekt kun je gebruik maken van bubbeltje plastic met foilie. Dit leg je op de bodem van je terrarium, en daar plak je de kabel op vast. Zo straalt hij ook alleen de warmte naar boven toe, en verlies je dus geen warmte. Een andere mogelijkheid is om een houten plaat te nemen en daar met een frees een sleuf in te maken waar je de kabel in plaatst. Deze leg je dan onder je terrarium neer. Zorg er voor dat de kabel 2/3 van je bodem bedekt. Op 1/3 van je bodem leg je de kabel dichter op elkaar neer en op 1/3 iets verder uit elkaar. Zo creeer je verschillende temperaturen voor je slang.