Wat zijn die kleine beestjes in mijn bak?

Lees eerst de artikelen in dit subforum. De kans is groot dat je hier al veel antwoorden kan vinden.

Wat zijn die kleine beestjes in mijn bak?

Berichtdoor daphne » 03 feb 2010 20:10

Wat zijn die kleine beestjes in mijn bak?

Het kan zijn dat je opeens wat beestjes ziet kruipen in je terrarium. Om er achter te komen wat dit voor beestjes zijn en of ze dus schadelijk zijn voor je slang of niet, moet je ze even goed bekijken.
Zijn het zwarte bolletjes, bruine spinachtige beestjes, of zijn het langwerpige licht gekleurde beestjes?
Als je kleine zwarte bolletjes ziet ter grootte van een speldenknop, dan heb je last van mijten.

Als je kleine bruine spinachtige beestjes ziet, dan zijn dit jonge mijten.

Als je langwerpige diertjes ziet, dan zijn dit springstaartjes.

Om het nog een keer extra te checken kun je een beestje fijn knijpen tussen je vingers. Krijg je een bruinige vlek, dan wil dit zeggen dat het beestje vol met bloed zit, en dus een bloedmijt is.
Mijten zitten graag bij de ogen van de slang, maar ook kun je ze tussen de schubben ontdekken als je goed kijkt. Je ziet dan een schub ietsjes verder omhoog staan, en er onder zit dan zo'n klein zwart bolletje.
Slangen met mijten liggen graag in de waterbak, en ook daar kun je dus mijten vinden. Kijk goed in je waterbak, op de bodem zullen waarschijnlijk zwarte puntjes liggen.

Mijten zijn een plaag voor je slang, en als het om een zeer groot aantal gaat kan het zelfs de dood van je slang betekenen, behandeling is dus noodzaak!

Ook kun je wel eens teken tegenkomen. Deze zijn groter dan mijten, en hebben een rond achterlijf. Deze kun je dan ook niet zo maar van je slang afvegen. Met een tekenpen kun je deze dieren verwijderen.
Teken kunnen ziektes bij zich dragen, dus ook hier is het noodzaak dat je ze verwijderd.

Springstaartjes zijn ongevaarlijk voor de slang. Ze leven van de resten van je slang, en komen vaak je bak binnen met een tak uit het bos, of in een bodembedekking. Een mogelijke controle of het al dan niet springstaartjes zijn is om ze met water te begieten. Als het springstaartjes zijn, dan gaan ze springem zodra je er water overheen giet.
Ze doen geen enkel kwaad, maar mocht je ze toch liever uit je bak hebben, leg dan de tak, of de zak met bodembedekking even in de vriezer, en maak je hele bak schoon. Dat is afdoende.

Mijten zijn op verschillende manieren te behandelen:
Je kunt een oplossing van loxasol maken en hiermee je slang en je terrarium besproeien.
Je kunt een casette roxasect ophangen in het terrarium.
Je kunt behandelen met frontline.
Je kunt behandelen met speciale mijten middeltjes voor reptielen.
Je kunt gebruik maken van dutchy's, ofwel roofmijten.
Je kunt gebruik maken van olijfolie

Voor loxasol geld dat je deze behandeling moet herhalen na een week, en daarna nog een keer na een week. Een casette roxasect leg of hang je in het terra op een dus danige manier dat de slang niet tegen de casette aan kan tongelen. Haal het water uit de bak, er kan een laagje op het water gevormd worden door de casette, en dit is niet gezond voor je slang. Na 2 dagen haal je deze er uit, en dit herhaalö je na een week weer, en dan na een week voor de laatste keer.
Behandelen met frontline is gevaarlijk! Je slang kan er aan overlijden. maar indien de mijt resistent is geworden tegen al het andere is er weinig anders meer over om te doen. Spray een beetje op een doekje en laat je slang er doorheen kruipen. Spray het hele terrarium in en laat het vervolgens een halve dag luchten! Daarna kan de slang weer terug in de bak. Ook dit moet je na een week weer herhalen, en dan na een week nog een keer.
Behandelen met speciale anti mijten middeltjes geeft vaak een matig resultaat. De gebruiksaanwijzing is altijd bijgevoegd!
Roofmijten bestrijden de mijten op een natuurlijke manier. De dutchy's eten de bloedmijten op, en zo blijven uiteindelijk alleen de dutchy's over, welke sterven aan een voedseltekort.
De behandeling met olijfolie is ook doeltreffend, echter kun je daarmee uiteraard niet je hele terrarium mee insmeren. De bedoeling is dat je je slang helemaal insmeerd met olijfolie en hen vervolgens in een curver legt, welke eveneens ingesmeerd is met olijfolie. De mijten zullen stikken en blijven plakken in de olie. Hierdoor kan de huid van je slang ook niet goed ademen en hij zal snel gaan vervellen. Dit is niet erg. Wel is het verstandig om na het vervellen de behandeling niet direct te herhalen, gezien de huid van de slang ook even moet ademen. Normaal gesproken heeft de slang dan ook al een aantal dagen in de olie gelegen, en moeten alle mijten er dan al wel af zijn.
Ondertussen kun je het terrarium behandelen met bovenstaande middeltjes.

Dit zijn enkele foto's van een zware mijten plaag. Deze mijten liggen in de waterbak.

1.jpg
1.jpg (73.1 KiB) 11397 keer bekeken

2.jpg
2.jpg (81.55 KiB) 11397 keer bekeken

3.jpg
3.jpg (83.35 KiB) 11397 keer bekeken

4.jpg
4.jpg (79.19 KiB) 11397 keer bekeken
onderschriftloos :mrgreen:
daphne
 
Waardering: 0
Heeft bedankt: 0
ID: 58
Berichten: 85
Geregistreerd: 27 mei 2007 21:03
Woonplaats: nordhorn

Keer terug naar Veelgestelde vragen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 9 gasten



Slangenforum