hoe maak ik een achterwand?

Lees eerst de artikelen in dit subforum. De kans is groot dat je hier al veel antwoorden kan vinden.

hoe maak ik een achterwand?

Berichtdoor Nikki » 15 apr 2010 20:08

Materiaal lijst:

Piepschuim.
Tegellijm.
Kit en een kit pistool.
Siliconenkit.(eventueel)
Terrariumplantjes.(eventueel)
Messen, kartelmes, aardappelschilmesje, stanleymes.
Eventueel een snijbrander.
Een aansteker.
Een potlood.
Een liniaal of rolmaat.
Satéprikkers.
Kleurpasta’s.
Zand.
Emmer.
Menglepel.
Matte tuinmeubel lak(voor een woestijn terrarium) of epoxy hars en verharder (voor een tropisch terrarium.)
Een goede stofzuiger.
Afdekfolie (voor de vloer.)
Kwasten (pak geen oude gebruikte, dan loop je de kans losse haren op je wand te krijgen.)

Afbeelding


Hoe begin ik?

Zorg eerst dat je een geschikte ruimte hebt om te kunnen werken, hou er rekening mee dat piepschuim veel rommel maakt en dat die bolletje overal aan blijven plakken. Zorg daarom dat je in ieder geval voor het snijden van het piepschuim bij voorkeur buiten kunt werken of in een schuur.
Bedenk ook een plek waar je je werk veilig kunt laten drogen en opbergen tot je er mee verder gaat.

Ga dan een schets maken. Heb je nog geen idee hoe je hem wilt maken, ga dan zoeken op het internet naar andere wanden. Zo gauw je een wand hebt gevonden die je inspireert kun je beginnen met je eigen schets. Bedenk of je alleen de achterwand wil bedekken of ook de zijwanden. Maak eerst een globale schets met het idee en wat je er ongeveer in wil hebben. Als dat naar je zin in kun je een meer precieze schets gaan maken met de exacte maten erin. Dit kun je op papier doen, of op de computer met paint of een ander programma als je daar handig mee bent.
Twijfel je of je idee wel haalbaar is, vraag dan de mening van andere forumleden met meer ervaring. Die kunnen je helpen met het idee eventueel aan te passen en haalbaar te maken.

Tip: is je schets klaar, ga dan niet meteen aan de slag maar wacht een dagje en kijk er dan nog eens naar. Vaak zie je dan toch nog iets dat je liever wil veranderen.

Tip: houdt bij het ontwerpen van je achterwand rekening met de lampen. Zorg dat er geen plateaus of uitsteeksels dicht bij de lamp hangen.



Piepschuim bewerken.


De eerste dag begin je met het plakken van het piepschuim. Hiervoor nodig heb je uiteraard het piepschuim, de kit en het kitpistool, je messen of snijbrander,een aansteker, een potlood en een liniaal.
Meet de achterwand en eventueel de zijwanden op, en teken ze af op het piepschuim.
Snij of brand het piepschuim in de goede maat uit.

Tip: is de rand rafelig en bobbelig, ga er dan even met de aansteker langs.

Nu moet je beslissen of je je achterwand meteen in de bak zelf wil maken of dat je je achterwand buiten de bak wil maken en er later pas in plakken.
Heb je een hele grote bak, dan is het makkelijker hem meteen in de bak te maken.
Is het een kleine bak dan kun je hem beter buiten de bak maken.
Als je hem buiten de bak wil maken, let dan goed op of hij in zijn geheel door de deurtjes past, anders zul je hem in 2 of meer delen moeten maken en later pas aan elkaar plakken.

Wil je je achterwand meteen in de bak zelf maken? Lees dan hier verder.
Wil je eerst je achterwand maken en hem daarna pas in de bak plakken, lees dan verder bij de volgende alinea.
Pak dan het kitpistool en maak achter op het uitgesneden piepschuim strepen lijm.
Plak de platen dan tegen je achter en zijwanden. Druk het goed stevig aan, maar pas op dat je het piepschuim niet stuk drukt.
Pak het kit pistool en trek langs de randjes van het piepschuim een streep lijm, en smeer dit met je vinger of een hiervoor bedoeld werktuig uit zodat je een mooie overgang krijgt van het piepschuim naar je bak en er later geen krekels of ander ongedierte achter kunnen kruipen.


Tip: kit aan je handen is geen ramp, maar niet erg charmant als je later op de dag nog ergens heen moet. Dus trek handschoentjes aan als je het niet aan je handen wil hebben.

Snij nu de onderdelen die je uit je achterwand wil laten steken uit.
Rond ze mooi af of maak ze juist lekker grof door er met het kartelmes over heen te krassen.
Als ze de vorm hebben die je wil ga je er even met de aansteker langs om het nog mooier af te ronden en het piepschuim steviger te maken.

Tip: hou de aansteker er niet te lang bij, anders vat het piepschuim vlam!

Steek nu 2 of meer(afhankelijk van de grote van het stuk piepschuim) stukjes satéprikker in de ver uistekende onderdelen. Kleine onderdelen kun je zo aan de wand plakken.
Smeer de kit aan het piepschuim waar het de achterwand moet raken. Zorg dat het stuk dat de achterwand raakt mooi recht en glad is zodat het goed blijft plakken.
Steek de prikkers die uit het stuk piepschuim steken op de goede plek in de achterwand en druk het goed aan.
Ondersteun zo nodig het stuk tot de kit opgedroogd is zodat het goed blijft zitten en niet uitzakt of naar beneden gaat hangen.
Als alle onderdelen op hun plek zitten kun je als je dat mooi vind nog stukken uit de achterwand schrapen met het kartelmes om het meer natuurlijk te laten lijken.
Schraap niet te diep!

Afbeelding
Een achterwand met veel uitstekende details.

Tip: maak je een grot of iets dergelijk in je achterwand? Zorg dan dat je er toch in kan komen door er bijvoorbeeld een afhaalbare deksel op te maken. Anders wordt het erg lastig om je dieren te kunnen pakken als ze erin verscholen zitten. En ook om het te verschonen.

Laat de kit nu een dagje drogen.

Tip: is er iets niet helemaal naar je zin? Breek het er dan weer af en maak het opnieuw. Anders blijf je je er aan irriteren als de wand eenmaal af is.

Tip: wil het niet helemaal naar je zin lukken? Blijf dan niet proberen maar laat het gewoon een dagje of meer liggen, tot je er weer zin in hebt en probeer het dan nog een keer.
Tip: het hoeft niet in een week af, de mooiste resultaten bereik je met veel geduld en veel liefde. Trek nooit een tijd uit voor je project, dan ga je alleen maar afrafelen.


Tegellijmen.

Is de achterwand helemaal naar je zin? Dan kun je beginnen met tegellijmen.
Het beste resultaat krijg je met tegellijm in poedervorm. Dit is niet alleen het goedkoopste maar geeft je ook de mogelijkheid het aan te maken in precies de dikte die je nodig hebt.
Dek de vloer af met het afdekzijl en leg je achterwand erop. (als je in de bak zelf werkt dek je de bodem van de bak af met het afdekzijl)
De eerste laag maak je met vrij dunne tegellijm zodat het goed in alle spleten en gaten komt.
Gok hoeveel je ongeveer nodig hebt. Je kunt beter te weinig maken en later nog wat bij maken als dat je teveel maakt.
Gooi het poeder in de emmer en giet er al roerend water bij.
Maak de eerste laag ongeveer even dik als yoghurt.
Laat de tegellijm 2 minuten staan en kijk dan hoe dik het is, is het een heel stuk dikker geworden voeg er dan nog een klein beetje water bij.
Smeer eerst met een grote kwast alle grote vlakken in. Daarna kan je met een kleiner kwastje de moeilijkere stukken insmeren.
Als je alles goed ingesmeerd hebt laat je het een dag drogen.

Tip: laat de lijm goed drogen! Als je te snel met de volgende laag begint heb je kans dat het gaat scheuren.

Als de lijm goed gedroogd is kun je beginnen met de 2de laag tegellijm.
Deze maak je net iets dikker als de vorige. Smeer weer de hele wand in, ook de moeilijke stukjes anders krijg je later zwakke plekken.

Tip: smeer druppels en klodders uit, anders zie je ze later terug op je achterwand.

zo ga je verder met de 3de, 4de , 5de etc. lagen. Maak ze steeds iets dikker tot dat het net aan smeerbaar blijft. Heb je kleine details, smeer die dan niet vol met de dikke lijm anders gaan ze verloren. Maar blijf die doen met dunnere tegellijm.
Door de laatste 2 dagen kan je de verfpasta mengen.

Afbeelding
kleine details maken het tegellijmen lastiger.

Hoeveel lagen heb ik nodig?
Hoe sterker en zwaarder het dier is, en hoe scherper zijn nagels, hoe meer lagen je nodig hebt.
Voor luipaardgekko’s voldoet 4 lagen.
Voor baardagamen heb je minstens 6 lagen nodig, bij voorkeur nog meer.
Voor een (jonge) leguaan heb je ook minstens 6 lagen nodig. Voor een oudere leguaan geld hoe meer lagen hoe beter, en is het misschien zelfs verstandiger om een sterker materiaal te gaan gebruiken als bijvoorbeeld beton.
Voor een rattenslang voldoet ook 4 lagen.
Voor een grotere slang is 6 lagen verstandiger.
Heb je een ander dier? Bedenk dan met welk bovengenoemd dier je hem het best zou kunnen vergelijken.
Gebruik nooit minder als 4 lagen.

Verven.

Je kan je wand achteraf verven, maar wat een mooier en natuurlijker effect geeft is het door de laatste 2 lagen tegellijm heen mengen.
Bedenk of je je hele achterwand een kleur wilt maken, met alleen wat highlights en schaduwen, of dat je verschillende kleuren wil gebruiken.
Wil je 2 of meer kleuren gebruiken, verf dan eerst de achterwand en daarna pas de uitstekende elementen.

Afbeelding
highlights en schaduwen.

Afbeelding
verven met meerdere kleuren.

Tip: door de kleurpasta wordt je tegellijm een stuk dikker, dus maak hem iets dunner dan je anders zou doen en meng daarna de pasta erdoorheen. Wordt hij alsnog te dik doe er dan nog een beetje water bij.

Tip: probeer de tegellijm met verf eerst op een over gebleven stukje piepschuim en föhn het droog. Zo kun je zien welke kleur het uiteindelijk word en het eventueel nog aanpassen voordat je er de hele wand mee kleurt.



Meng de basiskleur door de tegellijm.
Heb je de kleur die je wilt hebben, smeer er dan weer de hele wand mee in. Laat het drogen en doe de dag erna de 2de laag verflijm erop. Dit is de laatste laag dus let goed op dat er geen lelijke oneffenheden overblijven. Bijvoorbeeld druppels of klodders.

Extra: om de laatste laag wat ruwer te maken kan je zand door de laatste laag tegellijm mengen. Let er wel op dat het niet te dik word anders valt het er weer af. Wat je ook kunt doen is zand over de laatste laag tegellijm heen gooien als het nog nat is. Dan blijft het plakken. De kleur van de achterwand kan hierdoor wel wegvallen.

Nu kun je schaduwen en highlight aan gaan brengen.
Eerst maak je de schaduwen.
Dit kan je doen door de hele wand te verven met een donkerdere tint als de achterwand en het er dan weer af te vegen met een vochtige spons. Op deze manier blijft het alleen zitten in de dieper gelegen punten.
Wat je ook kan doen is met een klein kwastje de schaduwen handmatig aanbrengen op plekken waar volgens jou de schaduw moet zijn. Als je dit doet doe dan geen dikke klodder op de kwast maar smeer hem eerst een paar keer uit op een stuk papier en dan pas op de wand. Dit geeft een natuurlijker effect.
Daarna maak je de highlights.
Maak een hele dikke tegellijm in een tint lichter als je achterwand.
Dit doe je aan de kwast en hiermee strijk je lichtjes over de achterwand. Op deze manier blijft het alleen op de uitstekende punten zitten.

Afbeelding
highlight zorgen ervoor dat je wand op echt steen lijkt.

Tip:Het makkelijkste om je tegellijm te kleuren is kleurpasta. Maar gewone acrylverf kun je ook gebruiken. Koop bijvoorbeeld de kleurpasta die je wilt als basiskleur. En voeg dan een beetje zwarte of witte acrylverf toe aan de tegellijm met de basiskleur om de tegellijm voor de schaduwen en highlights te maken.

Let op: Rode verf pakt slecht op tegellijm, wil je dit toch gebruiken neem dan een extra tube mee.


Is de kleur helemaal naar je zin?
Zo niet verf hem dan over. Heb je daar nu geen zin in laat de wand dan staan tot je er wel weer zin in hebt.

Let op: de tint van de achterwand wordt nog ietsjes donkerder als hij eenmaal gelakt is.

Aflakken.

Is het terrarium voor een woestijndier? Dan heb je er genoeg aan om het af te lakken met matte tuinmeubel lak. Dit is het makkelijkste uit spuitbus.
Doe dit wel buiten en gebruik een mondkapje. Spuit ongeveer 3 lagen spuitlak op de gehele wand. Laat de wand wel goed drogen tussen elke laag!
Laat de wand dan een paar dagen goed luchten op een goed geventileerde plaats.

Is het een tropisch terrarium? Dan zul je de wand waterdicht moeten maken.
Dit gebeurd het meest effectief met epoxyhars( ook wel polyesterhars genoemd).
Doe dit buiten en met een mondkapje! Epoxy verspreid een zeer hardnekkige lucht.
Meng de op de verpakking aangegeven hoeveelheid verharder door de hars.
Smeer dan de hele wand in met de hars, let goed op dat je geen stukjes overslaat.
Laat dit goed drogen en smeer dan de volgende laag. Smeer 2 of 3 lagen op de wand.
Laat de bak minstens een week goed luchten op een goed geventileerde plek.

Let op : door de epoxy of polyester hars moet verharder worden gemengd ander droogt het niet!

Afbeelding
een voorbeeld van polyester hars.


Planten.

Als puntjes op de i geeft het een mooi effect als je de wand versierd met kleine plantjes.
Deze kun je maken door een grote terrarium plant in stukjes te knippen en deze stukjes met siliconenkit op de wand te plakken. Probeer de stengeltjes en de kit zo te plaatsen dat je ze niet ziet als je van voren af naar de wand kijkt.
Afbeelding
plantjes geven de achterwand een levendig effect.

Afbeelding
laat je fantasie de vrije loop. Hier heb ik bijvoorbeeld met lijm dikke lijnen getrokken over de wand. Deze lijnen heb ik vervolgend groen geverfd en er kleine blaadjes aan geplakt.
Het steen patroon heb ik gemaakt door uit een spons een blokjes patroon te knippen, en deze toen als sjabloon gebruikt om de achterwand te stempelen.
Afbeelding
klik op mijn eitjes XD
Afbeelding
Avatar gebruiker
Nikki
 
Waardering: 0
Heeft bedankt: 0
ID: 1046
Berichten: 14346
Geregistreerd: 04 maart 2009 17:30
Woonplaats: alphen aan den rijn
Land: Nederland

Keer terug naar Veelgestelde vragen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten



Slangenforum