Testudo horsfieldii caresheet

(Russische) Vierteenlandschildpad
Verzorgingsstaten van schildpadden
Forumregels
ReptiWiki

Informatie

Testudo horsfieldii caresheet

Berichtdoor ReptiWiki » 16 apr 2009 17:05

Testudo horsfieldii caresheet

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (schildpadden)
Familie: Testudinidae (Landschildpadden)
Geslacht: Testudo
Soort: Testudo horsfieldii
Nederlandse namen: (Russische) Vierteenlandschildpad

horsfieldi.jpg


Algemeen / herkomst
Synoniem: Agrionemys horsfieldii, Russische vierteen.
Deze soort komt voor in een enorm gebied o.a. in Afghanistan, Pakistan, Uzbekistan, Kazakhstan, Iran, etc. en houdt zich daar op in open droge gebieden. soms wel tot 2000m. hoogte.
Het zijn prima gravers.

Uiterlijk
Deze tot maximaal 20cm (schild) grote landschildpad, heeft een zandkleurige schild met donkere vlekken. De onderkant is vaak donker gekleurd en de huid is geel-achtig.

Voedsel
De schildpadden zijn herbivoor en eten dus alleen plantaardig voedsel. Geef ze dus vruchten, sla andijvie, paardenbloemen (niet de stengel!) kool etc. Vooral variatie is belangrijk! Met hun scherpe kaken waar kleine tandjes op lijken te zitten scheuren ze de stukken fruit en groenten uit elkaar. Geef gelieve meer groente dan fruit.
Drinken doen ze zelden, omdat ze het meeste vocht uit hun voedsel halen, toch mag een waterbakje in het terrarium niet ontbreken.

Voortplanting
Landschildpadden leggen eieren in een door hun zelfgegraven kuil. Verstandig is de eieren direct na het leggen uit het terrarium te nemen en zelf op te kweken. Let op dat de eieren bij het verplaatsen niet worden gekanteld! Merk ze even met een potloodje, zodat je weet wat de bovenkant is. Leg deze vervolgens in een bakje met wat luchtgaatjes. Vul ongeveer de helft van het bakje met vochtig vermiculiet om de luchtvochtigheid hoog te houden. Bij een temperatuur van 26 tot 30 graden komen de eieren tussen de 6-8 maanden uit.

Levensduur
Let bij de aanschaf van deze of elk andere landschildpad op dat ze een leeftijd kunnen bereiken van soms wel meer dan 70 jaar! Wat dus betekend dat je er zo goed als de rest van je leven aan vast zit!

In het terrarium
Deze schildpadden kun je op 2 manieren houden. Je kunt kiezen voor een binnenterrarium of voor een buiten terrarium. Wanneer je voor een binnenterrarium kiest zorg dan voor een ruim terrarium van minstens een grondoppervlakte van 160 x 100 cm voor een paartje. Zorg voor goede verlichting. UV-verlichting is ook aan te raden. Houd de temperatuur rond de 30 graden overdag. en s'nachts mag het tot hooguit een graad of 15 zakken.
Wanneer je kiest voor een buitenterrarium, zorg dan wel voor een verwarmd binnenverblijf waar ze met koude en natte dagen in kunnen. Een kas is ideaal. s'winters zullen ze dan in winterslaap gaan. Voor zowel een binnen als buiten-terrarium geldt dat ze ook voldoende graaf gelegenheid moeten hebben.
Zorg verder voor een schuilplaats (hol) een plek om te zonnen en een sommige vinden een ondiep waterbadje om in te baden ook heerlijk.

Winterslaap
Bij dit soort is een winterslaap aan te raden.
Schildpadden mogen alleen goed voorbereid de winterslaap in. De omgevingstemperatuur moet in een tijdsbestek van enkele weken worden afgebouwd en het voedselaanbod gestopt. Baad de dieren in deze periode regelmatig in lauwwarm water. Dit stimuleert ze zich te ontlasten. Doen ze dat namelijk na het stoppen van het voedselaanbod niet, dan bestaat de kans dat in de winterslaapperiode rottende mest voor inwendige problemen of de dood zorgt. Twee weken na het stoppen met voeren gaan de lichten uit. De schildpadden worden dan inactief. Vervolgens gaan ze in een kist of een krat gevuld met dorre bladeren en/of stro op een laag kranten. Gebruik nooit turfmolm, houtmot, zaagsel of hooi! De genoemde producten schimmelen snel en/of ze bevatten teveel stof. Dit verstopt de luchtwegen, waardoor de schildpadden kunnen stikken. Zorg voor goede ventilatie.Houd ze op een temperatuur tussen de 5 tot 10 graden. (koelkast is ideaal) Aan het einde van de winterslaap laat u de schildpadden langzaam, over een periode van enkele dagen, wakker worden door de temperatuur stapsgewijs te verhogen. Zijn ze wakker dan gaan ze weer in een lauwwarm bad. Dit activeert niet alleen de lichaamsfuncties, maar ze krijgen dan ook de kans te drinken.
Het komt wel eens voor dat schildpadden na de winterslaap weigeren te eten. Zet ze dan warm (25-30°C) en geef ze veel licht.
Durft u na het lezen van bovenstaande uw schildpad niet in winterslaap te laten gaan, doe het dan niet. Het is voor het welzijn en de voortplanting van het dier absoluut niet noodzakelijk. Houd hem dan warm en wakker.
Bij een winterrust ligt de omgevingstemperatuur wat hoger dan bij de winterslaap. De dieren zijn niet in slaap maar inactief en hebben vrijwel geen eetlust. Een dergelijke situatie duurt maar kort en hoeft in gevangenschap niet nagebootst te worden.
Stoor schildpadden in rust zo min mogelijk!

Gedrag
Ze zijn redelijk actief en vooral bij hoge temperatuur komen ze tot leven. Ze eten vrij veel en vaak en zijn meestal niet schuw. Het zijn uitstekende gravers en klimmers die soms wel gangen tot ruim een meter diep graven.

Overleg :arrow: http://www.reptielenforum.nl/viewtopic.php?f=44&t=3370
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Afbeelding Dit werk van het Reptielenforum is gelicenseerd onder een
Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Nederland licentie

Je bent welkom om hieronder je bijdrage aan dit artikel te plaatsen, als zijnde gewijzigde, verbeterde en aanvullende teksten, evenals afbeeldingen.
Avatar gebruiker
ReptiWiki
 
Waardering: 2
Heeft bedankt: 0
ID: 749
Berichten: 35
Geregistreerd: 03 nov 2008 17:25
Land: Nederland

Keer terug naar Schildpadden caresheets

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten



Slangenforum