Takydromus sexlineatus caresheet

Langstaarthagedis
Verzorgingsstaten van hagedissen
Forumregels
ReptiWiki

Informatie

Takydromus sexlineatus caresheet

Berichtdoor ReptiWiki » 07 apr 2009 21:11

Takydromus sexlineatus caresheet

Wetenschappelijke naam: Takydromus sexlineatus
Nederlandse naam: Langstaarthagedis

Herkomst: Zuidoost Azie
Biotoop: Open bos, warm grasland
Beginnersdier: Ja, maar wel op enkele voorwaarde. Qua verzorging zou ik zeggen van niet, daar voor sterven ze te vaak te snel bij beginners. Ik zou eerder adviseren eerst goed te informeren. Als mensen weten dat goed moeten handelen en goede informatie moeten inwinnen van te voren, hoeven ze niet van schade en schande te leren, en zullen ze het houden van het hagedisje zeer waarschijnlijk veel prettiger ervaren.

Beschrijving
Langstaarthagedissen zijn kleine hagedissen uit het regenwoud van Azie, de kleur is beige-bruin met witte en zwarte lengtestrepen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de staarten enorm lang, vaak zelfs meer dan 4 keer de lichaamslengte. De totale lengte kan oplopen tot ruim 35 cm. De staart is erg sterk en wordt vaak als extra ledemaat gebruikt. Langstaarten zijn redelijk makkelijk te seksen, mannen zijn groter en hebben een zwaardere staartbasis, ook is de kleur van de mannen helderder en varieert de kleur wat meer, vrouwen zijn over het algemeen lichtbruin tot grijs(uitzonderingen daar gelaten). Levensverwachting ligt rond de 6 jaar.

Algemeen
Het zijn dagactieve dieren, die overdag zeer beweeglijk zijn en actief op jacht. De kaak wordt regelmatig met een lange tong schoongelikt. Langstaarthagedissen tolereren elkaar doorgaans wel goed, maar daar blijft het ook bij. Toch moet je ook bij langstaarten voorzichtig zijn en een extra terrarium ter beschikking hebben. Ook bij deze soort komt onderlinge agressie voor, al is het dan minder vaak dan bij vele soorten andere hagedissen. Mannetjes verdragen elkaar redelijk goed.

Huisvesting
Geef een groepje van 4 tot 6 dieren een terrarium van minimaal 100x40x60 cm. Een langstaart hagedis moet enigszins kunnen klimmen en heeft behoefte aan microklimaten, koelere vochtigere lucht en warmere drogere lucht. Ik zou dus minimaal 60 cm adviseren. De langstaart is namelijk geen bodembewoner in de zin dat ie op de grond leeft. Het diertje klimt en klautert graag door struikgewas en begeeft zich gemakkelijk tot op 2 meter hoogte. Redelijk droog, temperatuur 22 tot 28 graden, zorg voor enkele spotjes die tot 35 graden verwarmen.
Gebruik als bodem een mengsel van zand, turfstrooisel en (mestvrije) orchideeenaarde of bosgrond aan en creeeer drogere en vochtigere plekken in het terrarium. Plaats veel struik- of grasachtige planten, zoals droge rietbossen of jonge bamboe. Vaak worden deze dieren in paludaria gehouden, ze zitten dan vaak te vochtig en kwijnen weg. Een paludarium met een droge warme plek bovenin (bv. onder een spotje) is prima. Daarnaast zou ik aanraden om de luchtvochtigheid in de gaten te houden (rond 60% met de lampen aan en niet net na het sproeien) Tot 70 a 80% snachts als de lampen uit zijn.

Voedsel
Ze eten veel kleine insecten, vooral vliegen en krekeltjes. Relatief grote prooien worden in de nek gegrepen en vervolgens van hun ledematen ontdaan en opgegeten. Bepoeder altijd met vitaminen- en mineralenpreparaten of voeg deze toe aan het sproeiwater(met name bij drachtige vrouwtjes om rachitis te voorkomen).

Kweek
Een vrouwtje legt tot zes keer per jaar maximaal 10 eieren op een vochtige plaats in het terrarium. Bijvoorbeeld een bakje vochtig mos of vermiculiet. Eieren komen het beste kunstmatig uit in de broedstoof. In het terrarium komen sommige eieren ook wel uit maar de meeste kans op succes is toch de broedstoof. Bij 25 graden Celsius komen de eieren na 25 tot 40 dagen uit.

Opfok
Als de jongen zijn uitgekomen dienen ze een eigen terrarium te krijgen van ongeveer 40x40x40 cm. Volwassen langstaarthagedissen zorgen namelijk niet voor hun kleintjes en zien ze zelfs als lekker hapje als aanvulling op hun insectendieet.Het terrarium mag net zo worden ingericht als dat van de volwassen dieren. Houdt echter rekening met hoogte en afstand tussen takjes en/of plantjes.Wat verlichting, warmte en luchtvochtigheid betreft heeft het terrarium van de jonge langstaarthagedis dezelfde eisen als de volwassen dieren.
Voer iedere dag 1 of 2 kleine krekeltjes, kleine langstaartjes hebben een hoge verbranding en hebben veel voedsel nodig.

foto 1 TS.jpg


foto 2 TS.jpg


Overleg :arrow: http://www.reptielenforum.nl/viewtopic.php?f=44&t=3223
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Afbeelding Dit werk van het Reptielenforum is gelicenseerd onder een
Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Nederland licentie

Je bent welkom om hieronder je bijdrage aan dit artikel te plaatsen, als zijnde gewijzigde, verbeterde en aanvullende teksten, evenals afbeeldingen.
Avatar gebruiker
ReptiWiki
 
Waardering: 2
Heeft bedankt: 0
ID: 749
Berichten: 35
Geregistreerd: 03 nov 2008 17:25
Land: Nederland

Keer terug naar Hagedissen caresheets

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten



Slangenforum