Pogona vitticeps caresheet (Baardagaam)

Baardagame, Baardagaam (Pogona vitticeps) caresheet
Verzorgingsstaten van hagedissen
Forumregels
ReptiWiki

Informatie

Re: Baardagaam (Pogona vitticeps) caresheet

Berichtdoor Martijn » 24 jan 2012 00:16

DarkDevil schreef:Renske en ik hebben ook een caresheet gemaakt omdat we de oude een beetje briek en gebrekkig vonden dus laat ik hier maar onze caresheet posten :)


Hartelijk dank voor jullie inspanningen en bijdrage! :notworthy:
De huidige caresheet is inderdaad nogal gebrekkig en onvoltooid.
De informatie zal binnenkort worden verwerkt tot een vernieuwde versie van de caresheet. Zodra dat gebeurd is, zal ik dat hier vermelden. :)
Met vriendelijke groet,
Martijn (beheerder)

Reptielenforum - Voor als je (van) reptielen houdt
Avatar gebruiker
Martijn
Beheerder
 
Waardering: 32
Heeft bedankt: 10
ID: 2
Berichten: 14376
Geregistreerd: 23 mei 2007 14:33
Woonplaats: Eindhoven
Land: Nederland

Re: Baardagaam (Pogona vitticeps) caresheet

Berichtdoor DarkDevil » 24 jan 2012 16:07

graag gedaan ^.^
als er dingen niet goed zijn of aanvullig nodig hebben in de ogen van iemand graag melden dan kunnen we hier naar kijken :)

ben benieuwd naar hoe het eruit gaat zien :)
Avatar gebruiker
DarkDevil
 
Waardering: 1
Heeft bedankt: 0
ID: 4522
Berichten: 7795
Geregistreerd: 15 apr 2011 22:35
Woonplaats: Eindhoven
Land: Nederland

Re: Baardagaam (Pogona vitticeps) caresheet - overleg

Berichtdoor Martijn » 18 feb 2012 19:13

Mededeling

In verband met een administratieve handeling is het adres (URL) van dit overleg onderwerp veranderd. Pas eventuele verwijzingen naar dit onderwerp aan. In de caresheet is de juiste verwijzing inmiddels doorgevoerd.

De actualisering van voorgenoemde caresheet vind nog plaats. Het is hierdoor mogelijk dat de caresheet op momenten tijdelijk niet beschikbaar is.
Met vriendelijke groet,
Martijn (beheerder)

Reptielenforum - Voor als je (van) reptielen houdt
Avatar gebruiker
Martijn
Beheerder
 
Waardering: 32
Heeft bedankt: 10
ID: 2
Berichten: 14376
Geregistreerd: 23 mei 2007 14:33
Woonplaats: Eindhoven
Land: Nederland

Re: Baardagaam (Pogona vitticeps) caresheet - overleg

Berichtdoor Martijn » 18 feb 2012 19:33

De oude versie van de caresheet.

ReptiWiki schreef:Pogona vitticeps caresheet

Taxonomie:

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Agamidae (Agamen)
Geslacht: Pogona (voorheen: Amphibolurus)
Soort: Pogona vitticeps
Nederlandse namen: Baardagame, baardagaam

Natuurlijk leefgebied: Centraal-oost Australie in droge gebieden, met name (half)woestijn en droge bossen.

Levensverwachting: Ongeveer 10 jaar

Algemeen
Wordt aan gewerkt. ;)

Baardagamen zijn dagactieve dieren en worden relatief veel in gevangenschap gehouden.

Uiterlijk
De baardagaam is een middelgrote hagedis met sterke klauwen en een afgeplat lichaam. Een baardagaam kan wel 60 cm lang worden, waarvan de staart ongeveer de helft van het lichaam beslaat. In gevangenschap worden ze vaak niet groter dan 40 tot 50 centimeter. Deze hagedis heeft op de kop een aantal stekelrijen, net als op de rug (voornamelijk aan de flanken) en staart. De kop is driehoekig van vorm en de openingen van het gehoor zijn duidelijk zichtbaar. De Nederlandse naam doet de baardagaam eer aan met de baard, welke bestaat uit een keelzak die opgezet kan worden en bedekt is met stekelachtige schubben welke uit lijken te steken als de keelzak wordt opgezet. Dit komt bedreigend over voor vijanden maar dient ook om indruk te maken bij het andere geslacht.

De baardagaam heeft een goede camouflage welke dezelfde kleuren bevat als de natuurlijke leefomgeving. De kleuren zijn overwegend rood- of lichtbruin met willekeurige donkerdere vlekken over gedeeltes van de kop, rug en staart. Bij jongere dieren zijn de kleuren wat feller dan bij de oudere dieren, de kleuren vervagen namelijk en worden wat egaler.

Geslachtsbepaling
Het geslachtsonderscheid is een hekel punt bij baardagamen. Soms is het heel duidelijk te zien en soms heb je echt geen idee. De uiterlijke kenmerken zijn te vinden onder de staart van de baardagaam. Als je de baardagaam op je vlakke hand legt met de staart naar je toe en je buigt de staart voorzichtig om hoog dan zullen er bij een man twee bulten boven de cloaca aan weerszijden van de staart zien. Bij vrouwen zal er alleen een verdikking in het midden van de staart te zien zijn vlak boven de cloaca. Als je tijdens het seksen niet meteen ziet wat het voor een geslacht is, kan je het beste de volgende dag nog een keer kijken.






Gedrag: Nieuwsgierig, Vriendelijk
Verzorging: Winterrusthoudend, Veel UV-licht, klimmogelijk heden.
Voedsel: Insecten, kleine knaagdieren en soms fruit.


Leef omstandig heden

De baardagamen leven in de woestijnen van Australie. Het zijn solitaire dieren maar worden ook wel eens gezien in groepsverband.
De gemiddelde temperatuur bedraagt 28°C maar op de zon plekken kan de temperatuur oplopen tot 50°C. Deze warme plekken hebben de baardagamen nodig voor het verteren van hun voedsel.
In het leefgebied van de baardagamen regent het gemiddeld 1 x per maand.

Baardagamen zijn gebaad bij een jaarlijkse winterrust Omdat dit een belangrijk punt is in de verzorging van deze dieren hebben we hier een uitgebreide beschrijving van gemaakt.


Verdraagzaamheid

Vrouwen kunnen tijdens de dracht van eieren zeer territoriaal reageren op andere baardagamen. Buiten het paar seizoen tolereren vrouwen elkaar meestal wel. Er is er echter altijd een dominant.
Mannen zijn echter niet bij elkaar te houden. Er zijn uitzonderingen bekend maar meestal zal er een man dominant zijn en de andere man de dood in vechten of dusdanig onderdrukken dat deze zal verhongeren of steven aan de stres.


Voortplanting

Baardagamen zijn na 8 maanden geslachtsrijp. Het is echter onverantwoord om de vrouwelijke baardagamen op deze leeftijd eieren te laten dragen. Meestal zal dit resulteren in legnood of zwakke nakweek dieren.
Het is aan te raden met kweken te wachten tot het vrouwtje de leeftijd van 18 maanden is gepasseerd.

Als twee volwassen baardagamen bij elkaar zitten zal het mannetje in het paar seizoen regelmatig een zwarte baard krijgen en heftig met zijn kop en voorpoten op en neer bewegen. Dit is imponeer gedrag voor het vrouwtje. Vervolgens zal hij het vrouwtje in haar nek bijten en haar proberen op haar zij te draaien.
Als dit hem is gelukt zullen er meerdere paringen plaatsvinden(de staarten krullen om elkaar heen). Na een paar weken zal je al zien dat het vrouwtje steeds meer gaat eten en ze dikker gaat worden. Na 6 tot 8 weken zal het vrouwtje de eieren gaan leggen. Zorg er voor dat het vrouwtje twee weken na de paring een ruime bak met vochtig zand ter beschikking heeft, dek deze af met een deksel met een gat waar ze net door heen kan. Ze zal hier vaak in gaan graven en uit eindelijk haar eieren er in afzetten.
Als de eieren gelegd zijn graaf je deze voorzichtig uit en leg je ze in een bakje met vermucelite in een broed stoof. Na ongeveer 60 dagen bij 28°C zullen de eieren uitkomen.

Jonge dieren

De jonge dieren kan je als ze uit het ei zijn gekropen het beste nog 3 uurtjes in het bakje laten zitten. Ten eerste komen ze dan tot rust en ten tweede stimuleren ze de andere eieren uit te komen omdat ze hier tegen aan stoten.
Vervolgens zet je het jong over in een verwarmde bak met een schuil mogelijkheid. Leg een dekseltje van een krekel bakje in het terra met 1 a 2 mm calcium verrijkt water. Dit is zeer belangrijk in de eerste dagen. Leg ook een paar kleine kiezels in het water zodat ze makkelijk uit het dekseltje kunnen komen.
De eerste 3 dagen hoef je ze zeker nog niet te voeren. De 4e dag probeer je voorzichtig of ze een buffalow worm willen eten. Laat ongegeten bufalows NOOIT achter in het terrarium!!!


Hanteren

De natuurlijke vijanden van baardagamen zijn roof vogels. Benader daar om je dieren nooit van boven, dit zal ze erg schikachtig maken. Benader de dieren van voren met een vlakke hand. Meestal zitten ze er op voor dat je ze kan pakken
Als je je dieren regelmatig hanteert tijdens het voeren ed. dan worden ze bijna altijd hand tam. Tevens kan je de dieren dan controleren op eventuele wondjes en parasieten.

Huisvesting

Baardagamen zijn zeer actieve diertjes. Als bodem bedekking gebruiken we Calci-bolletjes. Gebruik in ieder geval geen zand (behalve Calci zand), daardoor kan je baardagaam verstopt raken.
Voor deze dieren geld dat meer ruimte altijd beter is. Omdat baardagamen ook graag klimmen is een bak met klimmogelijkheden een aanrader. Let er echter op dat de baardagamen nooit hoger kunnen klimmen dan 35 cm. Anders bestaat de kans dat ze gewond raken bij het afdalen van een plateau.

Verder is een bak van 150*60*60 geen overbodige luxe voor een man met 2 vrouwen. Voor een koppel is een bak van 120 voldoende. Zorg ook hier voor voldoende schuilplaatsen en koelere plekken. Tevens is het belangrijk dat de achterwand en de zijwanden bedekt zijn. Dit vermindert de stres bij de baardagamen.

Voor de verlichting is het van belang dat er een warmte spot is die veel warmte afgeeft en een die minder warmte geeft. Verder zijn het echte UV-aanbidders dus een goede UV-lamp is ook echt een must.

Zorg ervoor dat grote en zware stenen direct op de bodem liggen. Als ze het zand eronder vandaan kunnen graven, dan is de kans groot dat ze geplet worden of klem komen te zitten.


Tot slot

Kortom het zijn geweldige dieren om te houden en te verzorgen. Ze worden over het algemeen altijd handtam en zullen nooit bijten.
Met vriendelijke groet,
Martijn (beheerder)

Reptielenforum - Voor als je (van) reptielen houdt
Avatar gebruiker
Martijn
Beheerder
 
Waardering: 32
Heeft bedankt: 10
ID: 2
Berichten: 14376
Geregistreerd: 23 mei 2007 14:33
Woonplaats: Eindhoven
Land: Nederland

Vorige

Keer terug naar Hagedissen caresheets

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten



Slangenforum