Pagina 1 van 1

Medicijn : Iverquantel Drops 10 ml - Wormen

BerichtGeplaatst: 17 sep 2008 17:32
door D@@N
WAARSCHUWING
5 mei 2010 - Actualisering door Martijn - Via E. Henningheim (SDGL)

Reptielenarts Marja Kik heeft gemeld dat vele schildpaddensoorten aan dit middel overlijden. Zij gaat dan ook zo spoedig mogelijk met AST farma contact opnemen zodat zij de bijsluiter aan gaan passen.

Einde waarschuwing

# --- #

LET OP!!!! DIEN NOOIT MEDICIJNEN AAN EEN DIER TOE VOOR DAT JE ER MEE NAAR DE DIERENARTS BENT GEWEEST VOOR ADVIES!!!!

Iverquantel Drops 10 ml
Diergeneesmiddel bestemd voor terrariumdieren, kooi- en volièrevogels, post- en sierduiven en niet bedrijfsmatig gehouden kleine knaagdieren.

Samenstelling
Bevat per ml: 0,4 mg ivermectine en 20 mg praziquantel.

Beschrijving
Ivermectine behoort tot de groep van avermectinen, chemotherapeutica die wat betreft hun structuur overeenkomen met macrolide antibiotica. Ze zijn niet duidelijk werkzaam tegen bacteriën of schimmels. Ivermectine is zeer lipofiel en daardoor bijna onoplosbaar in water. Ivermectine interfereert met de neurotransmitters glutaminezuur en gamma-aminoboterzuur (GABA) waardoor storingen in de zenuwsignaaltransmissie optreden (opening van de chloride-ionkanalen). Dit resulteert in verlamming en uiteindelijk de dood van gevoelige parasieten. Ivermectine is werkzaam tegen maagdarmwormen, longwormen en ectoparasieten (o.m. horzellarven, bloedzuigende luizen, teken en mijten).
Resistentie is aangetoond bij enkele nematoden (o.m. Haemonchus contortus, Ostertagia circumcinta en Trichostrongylus colubriformis). Resistentie bij gevoelige ectoparasieten is (nog) niet bekend.
Praziquantel is een vrijwel onoplosbaar isochinoline-derivaat. Praziquantel gaat een interactie aan met het legument van cestoden waardoor de calcium-ionpermeabiliteit wordt gestoord. Dit leidt tot een contractuur van somatische spieren en een ontregeling van de stofwisseling. Praziquantel werkt cesticide bij lintwormen en larvale stadia van cestoden in de weefsels. Naast werkzaamheid tegen cestoden bestaat er ook een goede effectiviteit tegen trematoden. In de praktijk speelt resistentie geen rol.De kombinatie van ivermectine en praziquantel heeft in vitro en in vivo een potentiërende anthelmintische werking.

Indicaties
Behandeling menginfecties met nematoden (rondwormen) en cestoden (lintwormen) bij terrariumdieren, kooi- en volièrevogels, post- en sierduiven en niet bedrijfsmatig gehouden kleine knaagdieren.

Contra-indicaties
Schildpadden en vinkachtigen kunnen overgevoelig reageren op ivermectine.

Toedieningswijze & dosering
Schudden voor gebruik. Uitsluitend voor orale toediening. De eenmalige dosering bedraagt 0,2 mg ivermectine en 10 mg praziquantel per kg lichaamsgewicht (= 0,5 ml per kg lichaamsgewicht).

Bewaring
In de oorspronkelijke verpakking en buiten het bereik van kinderen bewaren. Niet bewaren boven 25°C, niet in de koelkast bewaren en niet invriezen.

Verpakking
Flacon met 10 ml.

REG NL
Dit diergeneesmiddel valt onder het Besluit Uitzonderingen Registratieregime Diergeneesmiddelen 1986, Stb 228)

Bron: AST Farma