Geslachtsbepaling

Veelgestelde vragen en overige artikelen
Forumregels
ReptiWiki

Informatie

Geslachtsbepaling

Berichtdoor boidae » 01 jul 2007 18:33

Je koopt een slang maar weet niet wat het is tja dan is de vraag welke slang.

Guttatus of melkslang achtigen
Deze dieren kun je als de dieren nog geen 3 maand oud zijn het makkelijkste poppen dat doe je door je duim voor de cloaca te klemmen en dan met je andere van ongeveer 1-1,5 cm (10 schubben) omhoog te drukken buig daarbij de staart iets naar beneden.Laat dit doen door een ervaren iemand gezien de kans op beschadiging er weldegenlijk aanwezig is,je breekt een jong zo de rug.Als dit goed word uitgevoerd is dit 99 % zekerheid ,bij vrouwen zie je nl bij het poppen de geslachts openingen ook.

Sonderen
dit is bij kleine jonge dieren nog stress voller dan poppen en niet minder gevaarlijk je kunt een dier makkelijk beschadigen,doe dit dan ook bij dieren die ruim een half jaar oud en liever nog een cm of 60 zijn.

schieten
is door een ervaren mens goed te doen maar dan wel bij dieren te oud om te poppen en te jong om het met het blote oog te zien.De staart van vrouwen is altijd hard en stevig die van een man zacht gezien daar de hemipenissen inliggen tevens voelt men de ankers onder de vingers weg"schieten"

op het oog
de wat grootere dieren kun je de geslachten herkennen aan de staartbasis de vrouwen hebben direct na de cloaca een staart die mooi taps wegloopt ,bij een mannelijk exemplaar loopt de staart eerst nog een stukje recht door tevens zijn(lijken) staarten van mannen langer.

Boa`s
jongen kunnen gepopt worden is echter uiterst stressvol en riskant en niet nodig gezien een boa een ideaal dier is om te schieten,sonderen kan bij elke leeftijd maar schieten ook.Volwassen mannen hebben vaak grotere sporen en een langere staart dan de vrouwen,goed vergelijk werkt alleen bij zuivere exemplaren.Sonderen kan bij de meeste soorten boa`s ook wel behalve dan bij extreem kleine dieren en bij meerdere boom bewoners deze zijn echter wel weer goed te schieten.


pyhons
men beweert dat ze heel makkelijk te popen zijn als ze nog jong zijn dit vraagt echter wel om kennis en voorzichtigheid ,sonderen is bij pythons ook heel goed te doen,schieten echter bij de meeste soorten niet echt ,gezien de meeste python toch al wel wat meer vlees en vet in de staart hebben jone dieren wil wel eens maar vanaf een goed alf jaar is een sondeer cursus niet verkeerd.


TIP
Als je twijvelt over het geslacht van een dier vraag dan een kenner dit kun je ook gewoon op de beurs doen vraag desnoods aan de verkoper het dier voor je te sexen waar je bijstaat.Neem zelf een potje desifecterend middel mee voor je handen dan laten ze je makkelijke een dier sexen.Het beste is laat je lereen hoe je een dier moet sexen moeilijk is het niet maar verdomd handig als je het kunt.

Sonderen
reeds omschreven maar nog een keer dan
neem een passende sondeernaald (liefst met ronde kop) desifecteer die en doe er dan een glijddel aan(sexshop)-zuurvrije vaseline druk dan met de sondeernaald de anaalschub omhoog en draai de naald richting staartbasis ,druk de naald licht draaiend richting staartbasis (gebruik geen kracht maar laat de naald glijden) tot je een lichte weerstand voelt,doe dit aan beide kanten kom je 2-3 schubben diep is het een vrouwtje een schub of 7-meer is het een man.Hou de staart wel stevig recht als je sondeerd je zult niet de eerste zijn die een slang perforeerd.

Poppen reeds duidelijk hierboven omschreven een duwmiddel kan weer een glijmiddel zijn.

Schieten.
Hou de slang lichtjes vast en laat het dier door de hand glijden als de slang ter hoogte van de cloaca is druk je je vingers iets steviger naar elkaar ,je voelt een stevige harde staart en geen verdikking of iet sonder je vinger wegschieten -vrouwtje.
Je voelt geen verharding maar wel verdikking of het lijkt of er een of twee kleine knikkertjes onder je vingers wegschieten -mannetje.

De manier 2 dier stevig vasthouden net voor de cloaca dan met de duim(glijmiddel) en wijsvinger lichtjes drukken wijsvinger aan rugkant en duim cloaca) en dan richting staart trekken bij een vrouw zie en voel je niets alleen een harde staart die zich moeilijk laat uitdrukken.
Bij een man voel je direct dat de staart week aanvoelt en zich uiteendrukt als je er op drukt tevens voel je dat er een of 2 korretjes onder je vinger wegschiet naar gelang de leeftijd en groote van de man is dit 5 mm tot 5 cm en meer achter de cloaca.

Tip als je niet zeker bent laat het dan doen .
boidae
 
Waardering: 0
Heeft bedankt: 0
ID: 53
Berichten: 64
Geregistreerd: 27 mei 2007 11:58


Bezoek ReptielenClub.nl
Advertentie
 

Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gastenSlangenforum