Onderzoek naar amfibieën in straatkolken

Nieuws, actualiteiten en achtergronden bij het nieuws over reptielen en amfibieën

Onderzoek naar amfibieën in straatkolken

Berichtdoor Martijn » 08 sep 2011 09:01

Onderzoek naar amfibieën in straatkolken

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON

Waarnemingen van RAVON vrijwilligers en werkgroepen hebben aan het licht gebracht dat kikkers, padden en salamanders opgesloten kunnen raken in straatkolken van de riolering. RAVON en Stichting RIONED, de landelijke koepelorganisatie voor riolering en stedelijk waterbeheer, gaan de omvang van dit probleem onderzoeken en beschermende oplossingen testen.

thumbnail_straatkolk-nederbetuwe-gnu-licentie.jpg
Straatkolk (foto: Nederbetuwe)
thumbnail_straatkolk-nederbetuwe-gnu-licentie.jpg (9.6 KiB) 1883 keer bekeken


Al in 2010 heeft RAVON een zestal van de door RAVON vrijwilligers gemelde locaties onderzocht, waar jaarlijks meerdere tientallen (soms meer dan honderd) amfibieën in straatkolken terecht komen en deze niet meer kunnen verlaten. In de meeste gevallen leidt dat helaas tot sterfte van die dieren. Straatkolken zijn essentieel voor de afvoer van regenwater, maar blijken in sommige gevallen dus een negatieve bijwerking te hebben. Het gaat vooral om straatkolken in de bebouwde kom, waar dieren door de openingen in de deksels vallen tijdens de amfibieëntrek in het voorjaar van de overwinteringsplaatsen naar de voortplantingsplekken. Het gaat vooral om algemeen voorkomende soorten als de gewone pad, bruine kikker, bastaardkikker en kleine watersalamander.

Op initiatief van Stichting RAVON en Stichting RIONED zal komend jaar in een samenwerking van de rioleringssector en de plaatselijke RAVON-vrijwilligers en werkgroepen een inventarisatie gemaakt worden van de relevante probleemlocaties, de aantallen en soorten dieren en de risicovolle perioden. Zo wordt een representatief beeld verkregen van de omvang van het probleem.

RAVON en haar vrijwilligers zijn goed op de hoogte van de verblijfplaatsen en trekroutes van amfibieën. De gemeenten, die de riolering en de openbare ruimte beheren, kunnen gebruik maken van deze kennis. RAVON en RIONED zullen daarom ook als intermediairs fungeren tussen enerzijds de vrijwilligers die de amfibieën en probleemlocaties kennen en anderzijds de gemeentelijke rioleringsbeheerders.

Padden_foto_Jelger_Herder_klein.jpg
Padden op trek (foto: Jelger Herder)
Padden_foto_Jelger_Herder_klein.jpg (24.97 KiB) 1883 keer bekeken


De fabrikanten van straatkolken zijn uitgenodigd passende oplossingen te ontwikkelen. Het tijdelijk plaatsen van afsluitroosters voor kolken kan insluiting voorkomen. En door het plaatsen van metalen of kunststof strips kunnen dieren zelf weer uit een straatkolk kruipen, zo bleek tijdens een onlangs door RAVON uitgevoerde proefopstelling. Randvoorwaarden voor de oplossingen zijn natuurlijk wel de onbelemmerde werking van de riolering voor een goede afvoer van (hevige) regenval en ongehinderd onderhoud van de riolering.

Het onderzoeksproject van RAVON en RIONED zal in de loop van 2012 tot concrete resultaten leiden, die vervolgens in de praktijk toegepast kunnen gaan worden. Informatie over probleemlocaties kunnen worden doorgegeven via a.v.diepenbeek@ravon.nl of 024-7410603.

Tekst: Raymond Creemers, Stichting RAVON
Foto's: Nederbetuwe, GNU-licentie; Jelger Herder, Digital Nature
Met vriendelijke groet,
Martijn (beheerder)

Reptielenforum - Voor als je (van) reptielen houdt
Avatar gebruiker
Martijn
Beheerder
 
Waardering: 32
Heeft bedankt: 10
ID: 2
Berichten: 14381
Geregistreerd: 23 mei 2007 14:33
Woonplaats: Eindhoven
Land: Nederland

Re: Onderzoek naar amfibieën in straatkolken

Berichtdoor crazzydog » 08 sep 2011 09:33

Hoop dat het voor de dieren een oplossing geeft, ik vind t zo zielig als ze in de put raken, ze verdrinken echt uiteindelijk van uitputting. Daarom heb ik op het werk in alle putten een stuk piepschuim gelegd zodat ze daarop kunnen gaan zitten, en niet van uitputting verdrinken. Om de paar dagen even checken, en er echt honderden redden. En dat eigenlijk op een vrij klein oppervlak! t Is wel een druppel op een gloeiende plaat maar toch.... Kun je eigenlijk wel nagaan hoeveel dieren er verdrinken in een hele straat/dorp! Hoop dat deze beschermde dieren een beetje extra bescherming van de mens krijgen! Blijf het in ieder geval volgen! Miss C.
mess with the best , die like the rest.
Avatar gebruiker
crazzydog
 
Waardering: 0
Heeft bedankt: 0
ID: 4564
Berichten: 1129
Geregistreerd: 25 apr 2011 03:01
Land: Nederland


Keer terug naar Nieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 213 gasten



Slangenforum