Zandhagedis staakt activiteiten

Nieuws, actualiteiten en achtergronden bij het nieuws over reptielen en amfibieën

Zandhagedis staakt activiteiten

Berichtdoor Martijn » 02 jan 2010 12:47

Zandhagedis staakt activiteiten

Bericht uitgegeven door Ravon (okt. 2009)

Als een van de eerste reptielen heeft de zandhagedis zijn activiteiten voor dit jaar weer gestaakt. De laatste tijd zijn deze hagedissen vrijwel niet meer gezien, waaruit geconcludeerd kan worden dat de meerderheid van de dieren een beschutte plek heeft opgezocht en inmiddels in diepe rust verkeert.

ZandhagedisholletjeAvR.jpg
ZandhagedisholletjeAvR.jpg (176.7 KiB) 1606 keer bekeken


Net als andere koudbloedigen, heeft de zandhagedis een hoge omgevingstemperatuur nodig om actief te zijn. In ons land is de zonnewarmte langzamerhand onvoldoende. De juveniele hagedissen blijven over het algemeen wat langer actief dan hun volwassen soortgenoten. Zij gebruiken de laatste aangename dagen om extra voedsel te vinden om zo met wat meer reserves de winter in te kunnen gaan.

Reptielen gaan overigens wel met een lege maag de winterslaap in. Dit is belangrijk omdat anders, tijdens de inactieve winterperiode, het voedsel in de maag gaat rotten. Om voedsel te kunnen verteren moeten reptielen namelijk een voldoende hoge lichaamstemperatuur hebben. En dus een omgevingstemperatuur die hoog genoeg is om daarvoor te zorgen.

Over niet al te lange tijd zal waarschijnlijk ook de levendbarende hagedis zijn overwinteringplaats opzoeken. Eind oktober of begin november, afhankelijk van de temperatuur, volgen dan de adder, ringslang en gladde slang. Al deze dieren zullen zich overigens nu al wel ophouden in de buurt van hun winterverblijven. Wordt het ze echt te koud, dan zullen ze snel in hun holletje verdwijnen om er (meestal) pas rond maart weer uit te voorschijn te komen.

BoomstronkHolteAvR.jpg
BoomstronkHolteAvR.jpg (240.94 KiB) 1606 keer bekeken


Geschikte overwinteringplaatsen voor reptielen zijn vorstvrij en mogen nooit onder water komen te staan of verstoord worden. De dieren trekken zich het liefst terug in holletjes in de grond, op beschutte plekjes tussen de wortels van bomen of in gerotte boomstammen. Maar ook bunkers en takken- of steenhopen (in tuinen) kunnen geschikt zijn.

Tekst: Tamira Hankman, Ravon
Foto’s: Arnold van Rijsewijk, Ravon
Met vriendelijke groet,
Martijn (beheerder)

Reptielenforum - Voor als je (van) reptielen houdt
Avatar gebruiker
Martijn
Beheerder
 
Waardering: 32
Heeft bedankt: 10
ID: 2
Berichten: 14376
Geregistreerd: 23 mei 2007 14:33
Woonplaats: Eindhoven
Land: Nederland

Keer terug naar Nieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 95 gasten



Slangenforum