Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft op Facebook een oproep gedaan om vooral geen schildpadden te dumpen in sloten en plassen. In de toekomst zouden de schildpadden, die roofdieren zijn, grote schade kunnen toebrengen aan de natuur.

- Foto Hoogheemraadschap van Delfland
Schildpadden in Delfland?!
Ja, ook in de vijvers en sloten van Delfland kun je schildpadden tegenkomen. En nee, die horen daar niet! Schildpadden zijn (semi)tropische dieren. Ze komen in onze sloten terecht doordat mensen ze uitzetten. Bijvoorbeeld omdat zij hun aquarium zat zijn en de inhoud hiervan in de sloot zetten. Maar dat is geen goed idee. Het water is te koud voor schildpadden waardoor ze langzaam verzwakken en doodgaan.
Exotische dieren én planten vormen ook een bedreiging voor de Nederlandse (inheemse) natuur. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden kunnen sommige soorten zich massaal voortplanten. Zo kunnen ze inheemse soorten verdringen, waarbij met name zeldzame soorten in gevaar kunnen komen. Ook kunnen exotische soorten allerlei ziektes met zich meedragen waar de Nederlandse soorten geen weerstand tegen hebben, en daar zelfs aan kunnen sterven. Een goed voorbeeld hiervan is de opmars van Amerikaanse rivierkreeft. Deze dieren, ook in onze sloten terechtgekomen vanuit aquaria, kunnen onder bepaalde omstandigheden watergangen helemaal leegeten, waardoor alle natuurwaarden verloren gaan. Ook dragen ze een schimmelziekte bij zich die niet voor henzelf maar voor de bijna-uitgestorven Europese rivierkreeft zeer dodelijk is.

- Foto Hoogheemraadschap van Delfland
Hoewel het voor schildpadden nu nog te koud is in Nederland, warmt de aarde door klimaatverandering op. De verwachting is dat daardoor in de toekomst exotische schildpadden wel succesvol kunnen leven in Nederland. Omdat schildpadden roofdieren zijn kunnen ze dan een grote invloed gaan uitoefenen op de Nederlandse waternatuur. Voorkom schade aan de natuur, zet schildpadden en andere exoten niet uit!